Velika zabava-download programa,igrica,muzike,filmova...
 
PrijemPrijem  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Samsung G810 - Novi glavni proizvod

Ići dole 
AutorPoruka
0geE
Administrator
Administrator
avatar

Broj poruka : 660
Godina : 25
Lokacija : Republika Srpska
Reputation : 0
Points : 0
Datum upisa : 22.04.2008

PočaljiNaslov: Samsung G810 - Novi glavni proizvod   Ned Apr 27, 2008 2:43 am

Nije prošlo puno vremena od kada se Samsung G800 prvi put pojavio a proizvođač se već priprema da predstavi njegovog naslednika koji nosi naziv G810. Zbog čega tolika žurba i zašto Samsung mora da predstavi novi vodeći proizvod u opsegu telefona namenjenih za fotografisanje?

Prvo moramo da saznamo šta je šta u smislu nove šeme pozicioniranja koju primenjuje Samsung. Na ovaj način, prethodni vodeći model koji je pripadao multimedijalnim opsegu, naročito kada je reč o fotografisanju, gde potpuno novi G810 dolazi u klasi telefona sa višestrukom svrhom. Po mom mišljenju ovo odeljenje je suviše kompleksno za krajnjeg korisnika, naročito kada se radi o sličnom dizajnu ova dva telefona. Objašnjenje do kojeg smo došli jeste da Samsung G810 nije samo vodeći model kada je reč o telefonima namenjenim za fotografisanje već i uređaj za komunikaciju, blogovanje, pretraživanje Web sadržaja, aktivnu navigaciju kao i veliki broj drugih stvari. Sve gore navedene odlike proizilaze iz činjenice da G810 radi na S60 platformi, a to je razlog zašto je predstavljen kao direktni rival modelima Nokia N95, Nokia 82 i kao indirektno konkurentni model Sony Ericsson-u K850i.

Kako ja to vidim, predstavljanje ovog modela je bio nužan korak, barem kada se radi o rešenjima namenjenim za fotografisanje, što Samsung G800 jeste, jer kompanija više nije mogla da održi korak sa proizvodima kompanije Nokia – bilo im je potrebno više karakteristika, dodatnih opcija da pokažu svoje mogućnosti po pitanju fotografisanja. Kompanija se suočila sa ovim ciljem predstavljanjem modela Samsung G810, međutim, to nikako ne znači da će odbaciti G800. Novi model ne predstavlja dopunu nedostataka modela G800, stvarni razlog njegovog pojavljivanja leži u onome što on poseduje. Sa druge strane, prosečni korisnik to neće primetiti budući da su ova dva telefona sličnih dimenzija, fizičkog izgleda, boja, oba su telefoni sa kliznim mehanizmom a plus imaju i slične cene. Samsung bi mnogo bolje prošao da se zauvek otarasi modela Samsung G800, međutim, to ne ide tako. U svakom slučaju, u narednih 7-8 meseci Samsung G810 će sigurno biti nevažan što se tiče Samsung-ove linije rešenja namenjenih za fotografisanje.

Dimenzije telefona su 103x53x18mm ali obzirom na to da Samsung nikada nije bio naročito iskren po pitanju debljine svojih rešenja jer je navodio debljinu njihovih najužih delova ne verujemo ni da je sada odstupio od ove prakse. Bili smo u pravu jer je debljina uređaja na mestu gde postoji poklopac sočiva, odnosno gde je telefon najdeblji 22mm, što je ipak razlika u odnosu na vrednost navedenu od strane kompanije. Što se tiče težine, Samsung G810 teži 139 grama čime se svakako ne uklapa u profil laganog telefona, ali opet sa druge strane ova njegova težina je slična kao težina recimo modela Nokia N95 ili Sony Ericsosn K850i.

Prednja strana uređaja sadrži kameru za video konferencije u 3G mrežama; slušalica je skrivena iza metalne rešetke. Otvori za provlačenje trake za nošenje oko vrata se nalaze sa leve strane zajedno sa tasterom za uključivanje, 3.5mm audio priključkom koji je pokriven zatvaračem koji je povezan sa kućištem i microUSB utičnicom (takođe zaštićemom zatvaračem). Sa desne strane nalazi se posvećeni taster kamere, taster za regulaciju jačine zvuka kao i ekspanzioni slot microSD kartice. Mikrofon modela G810 se nalazi na donjoj ivici uređaja.

Jedini detalj koji se nalazi sa zadnje strane uređaja je poklopac sočiva. Kvalitet izrade modela G810 je vrlo dobar, nema škriputavih zvukova niti labavih detalja; njegov klizni mehanizam se otvara i zatvara relativno jednostavno korišćenjem jedne ruke čemu pogoduje mehanizam zasnovan na opruzi.

Ekran

Model G810 koristi 2.6' TFT matricu koja može da ponudi rezoluciju od 240x320 piksela (40x53mm) i prikaže 262.144 boje i koja daju sočnu i sliku punu života. Isti ekran je iskorišćen kod modela i550. U poređenju sa ekranom koji postoji kod modela Nokia N95, ekran Samsung-a G810 je nešto bolji zahvaljujući tome što je svetliji i jasniji. Iako pri direktnim sunčevim zracima boje na ekranu su donekle izbledele informacije i dalje deluju savršeno čitljive.

Ekran može prikazati do 12 tekstualnih i 3 servisne linije. Čak i sa podrazumevanom veličinom slova možete iskoristiti svih 16 tekstualnih linija u nekim režimima.

Tastatura

Pad sa brojevima modela G810 je načinjen od plastike; ono što smo našli zaista dopadljivim kod ovog modela je da su svi tasteri veoma dobro pozicionirani i veoma laki za pritiskanje. Međutim biće potrebno da se prilagodite njihovoj relativno kratkoj putanji i mekoći, ali pojedinim korisnicima će se ovakav pristup sigurno dopasti. Navigaciona grupa je dizajnirana na uobičajeni način; dobra stvar ovde je da je kompanija odlučila da odbaci sve tastere osetljive na dodir. Vrlo čudno, ali svaki put kada vidim Samsung brendirani telefon koji karakteriše normalni mehanizam tastera smatram to veoma pozitivnim. Tastatura je osvetljena belom svetlošću i veoma je dobro vidljiva u različitim okruženjima.

GPS navigacioni režim isprazni bateriju za 2.5 časova

Takođe smo sa modelom G810 uspeli da obezbedimo 10 časova kontinualne muzičke reprodukcije.
Hardverska platofrma

Telefon je prevashodno interesantan zbog toga što se veoma razlikuje od već standardnih uređaja baziranih na Nokia S60 platformi. Samsung ima slobodu da izabere koje god rešenje želi i to je razlog zašto je Samsung drugačiji od bilo kog drugog proizvođača koji svoje modele kreira na osnovu S60 platforme. Uzmite na primer njegov radio modul baziran na Qualcomm MSM6260, dok Nokia ovakvo rešenje uopšte ne koristi.

Za razliku od Samsung-a i450, model G810 koristi TI OMAP 2430 čipset sa ugrađenim 2D/3D akceleratorom, međutim, mi nismo našli način da ga upotrebimo (verovatno se aktivira samo u okviru aplikacije za kameru).

Budući da smart odeljak telefona G810 i njegov deo sa radiom koriste potupuno drugačije čipove, ovaj fenomen doveo je do prilično neobičnog rešenja, da budemo specifični, oni su memoriju podelili na dva samostalna bloka. U suštini, aparat poseduje RAM za radio modul i deo za smart telefon (SRAM tip za oba, 32Mb i 64Mb respektivno).

Model G810 koristi procesor (ARM1136) koji radi na 330MHz.

Na kraju, reći ćemo nešto o IceMobile pojačivaču koji je zadužen za zvuk kod ovog telefona (radi samo sa slušalicama, zvuk koji dopire iz zvučnika modela G810 obrađuje se od strane TI ugrađenog modula). Čini se da je ovo samo duboko integrisano rešenje ali je ono u ovom slučaju neophodno. Naravno da to dovodi do blagog povećanja aparata zbog velikog broja različitih komponenti (međutim, korisnici ne daju veliku pažnju ovome budući da su dimenzije i550 savršene) kao i do veće potrošnje baterije (u poređenju sa sistemima sa pojedinačnim CPU). Međutim, imajući u vidu da poseduju posvećene module i komponente koje rade određene zadatke, sve to uveliko utiče na poboljšanje G810, barem u teoriji. Kao što možete videti, za ovakav pristup postoje stavovi i za i protiv.
Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa oko 130Mb flash memorije koja je dostupna korisniku dok je veličina RAM-a 84Mb (količina nakon prvog pokretanja uređaja, dodatne aplikaicje nisu instalirane). G810 ima mogućnost korišćenja microSD memorijske kartice kapaciteta 2Gb (zamena bez isključenja je moguća) međutim mi nismo imali problema pri radu sa 4Gb jedinicom u aparatu koji smo testirali.
USB, Bluetooth

USB. Uređaj se isporučuje sa USB 2.0 podrškom a nakon uspešne PC konekcije možete odabrati jedan od sledećih režima:
Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijske kartice su dostupne, nisu potrebni driver-i budući da vaš operativni sistem automatski identifikuje uređaj. Brzina prenosta podataka je oko 950 Kb/s (USB 2.0).
PC Suite – koristi se za rukovanje uređajem putem PC Suite softvera, omogućuje sve karkteristike telefona, backup podataka, itd.
PictBridge – služi sa štampanje slika i fotografija.
Media Player (MTP protocol) – sinhronizacija podataka sa Windows Media plejerom.

Bluetooth. Smart telefon podržava EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:
A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Ovo rešenje je potpuno identično sa modelima Samsung i550/i560 po pitanju softvera i mogućnosti. Obzirom da G810 radi na S60 platofrmi, prva prva stvar koju očekujete da je na njemu dostupna Nokia Maps ili makar Smart2Go aplikacija, koje su u suštini iste. Međutim programeri Samsung-a su odlučili da povežu ove aplikaicje u jednu – za Symbian to je Navigation. Ovo znači da nećete biti u mogućnosti da instalirate Smart2Go na G810 jer ne postoji aplikacija sa odgovarajućim sigurnosnim sertifikatom. Našli smo samo Google Maps 2.0 među svim dostupnim programima koje mogu da rade sa GPS prijemnikom; međutim u budućnosti će biti još ovakvih aplikacija.

Da bi rešio ovaj problem, proizvođač uz model i560 isporučuje Navigation 6.27 ili noviju verziju, međutim krajnji korisnik neće primetiti neke naročite razlike između 6.xx verzija. Da biste koristili navigacioni odeljak modela Samsunhg G810, potrebno je da povežete uređaj sa PC-jem u USB Storage režimu i zatim instalirate i mape i aplikacije, koje se ne isporučuju instalirane na telefon kao kod Nokia brendiranih ponuda. Ovo je veoma nezgodno, a mnogima se može dogoditi da previde ovaj korak u procesu instaliranja, i zaista nije jasno zašto se proizvođač odlučio na ovakav korak.

Nakon instaliranja aplikacija i mapa na telefon, možete mauelno odabrati fajl sa glasovnim navodima i pravcima, ali ponavljam, sve se manuelno podešava, što je još jedan nedostatak softvera modela Samsung G810.

U osnovi, za sve one koji su upoznati sa aplikacijama namenjenim S60 platofrmi i načinu na koji one rade, proces instaliranja će biti lagan, ali oni koji se nisu susretali sa ovakvim rešenjima će naići na određene teškoće.

GPS aplikacija je u suštini veoma različita od Nokia Maps-a i ne možemo ga nazvati ugodnim za korišćenje ni po jednom smislu. Kao prvo, ovo nije kompletna verzija aplikacije koja se isporučuje sa modelom Samsung G810 – u pitanju je samo dvonedeljna probna verzija, nakon čijeg isteka će vam za glasovne upute i karakteristike izračunavanja rute biti potrebno da platite određenu sumu. Primera radi, Nokia nudi besplatno proračunavanje rute, ali naplaćuje za glasovne funkcije i navigaciju.

Kao drugo, nakon što uđete u režim mapa videćete da uređaj pokušava da pronađe satelite, što znači da nećete biti u mogućnosti da vidite mapu ili da uradite bilo šta drugo ukoliko vaša lokacija nije povezana sa satelitom. Veoma je teško reći koliko ova stvar ometa ergonomiju aplikacije – na primer, ne možete proračunari putanju iz tačke A i tačku B kada je baterija prazna. Lično smatram da je potpuno nelogično i nakazno na ovaj način kreirati aplikaciju.

Još jedna stvar koju želimo da naglasimo kada su mape u pitanju je da su sve lokacije date transliteralno, ali je moguće prebacivanje na lokalne jezike. Mape većih gradova su urađene dosta detaljno, mada ne toliko da bi nas baš oduševile i u liniji su sa mapama koje nudi Nokia Maps ili navigator za automobil. Glasni navodi za pravce kod modela G810 su glasni, ali ono što je zaista nepogodno je da ne postoji specijalni nosač za automobil pa ste prisiljeni da uređaj držite na instrument tabli sa koje vam ekran neće uvek baš biti vidljiv.

Navigacioni režim isprazni bateriju uređaja veoma brzo – da budemo precizni za 2 časa. Dobra strana GPS uređaja kod modela Samsung G810 je u tome što je za pokretanje uređaja po uključivanju za upotrebu u automobilu potrebno oko 5 minuta – nakon povezivanja sa satelitima, uređaj nikada ne gubi signal i nudi dobru tačnost pozicioniranja.

Među značajnim nedostacima aplikacije je to što nije moguće zumirati ili umanjivati mapu u realnom vremenu – potrebno je prvo da uđete u meni. Ostale mogućnosti aplikacije uključuju 2D/3D grafiku, noćni režim ali ni ovde nema ničega što bi nas preterano oduševilo.

POI pretraga sa modelom G810 nije ništa drugo do obična – pronašli smo brojne tačke obezbeđene sasvim pristojno, ali ništa sem toga. Na primer navigator je promašio nekoliko benzinskih stanica kada smo upitali navigator gde je najbliža tako da ovo nije ispalo onako kako smo očekivali.

Rute se mogu izračunati na osnovu brzine i drugih ograničenja, ali to nije ništa spektakularno. Međutim, režim simulacije rute se očigledno nigde ne može pronaći što nas je donekle zbunilo.

Bez sumnje, o GPS odeljku modela G810 bi mogli nadugačko i naširoko da pišemo ali to nema nikakvu svrhu. Ono što je bitno jeste da navigacija nije ponuđena na najbolji način u svojoj klasi budući da poseduje veliki broj ograničenja od kojih su dva kritična te je to jedini razlog zbog čega se nećemo posebno fokusirati na to. Pogledajmo slike interfejsa; mislim da će od sada pa nadalje one govoriti sve.

Prethodno instalirane aplikacije

Telefon ne donosi veliki broj prethodno instaliranih aplikacija. Standarndi paket uključuje Adobe PDF, QuickOffice za čitanje dokumenata (dokumente možete editovati tek nakon što kupite kompletnu verziju programa).

Flash Player – omogućava otvaranje flash klipova van ugrađenog pretraživača, i kod modela G810 je prisutan kao samostalna aplikacija.

Signal glasa – paket za prepoznavanje glasa. Jedan od najboljih prisutnih na tržištu u današenje vreme. Dok ste na ekranu u režimu mirovanja, možete pozvati glasovne komande pritiskom sa zadržavanjem tastera „0“. Uz pomoć ove aplikacije možete pozvati broj iz vašeg telefonskog imenika, pozvati neke stavke menija ili pokrenuti druge komande. Nije potrebno prethodno treniranje glasa, a telefon pretpostavlja vaš trenutni jezik menija za potrebe ove aplikacije. U poređenju sa sličnim aplikacijama na smart telefonima kompanije Nokia, ovaj paket je superironiji iako je načinio par pogrešaka pri pozivanju brojeva.

Video editor

Još jedna od aplikacija koja ne pripada standardnom paketu aplikacija koje postoje kod telefona baziranih na Nokia S60 platformi. Postoje tri dostupna režima vezana za ovaj Video editor – prvi i najmanje sofisticirani vam omogućava da editujete video klipove (dužinu klipa, vreme početka, zvučnu numeru, snimanje zvuka itd).

Drugi režim je vredniji dodatak podrazumevanoj funkcionalnosti sistema. Sa gomilom fotografija možete kreirati CIF, QVGA ili QCIF klip. Drugim rečima, možete odabrati fotografije koje su vam potrebne, podesiti pozadinsku muziku i zatim podešavati efekte prebacivanja sa fotografije na fotografiju. U ovom režimu postoji veliki broj dostupnih opcija, ali nijedna nije suviše komplikovana – naprotiv sve je prilično jednostavno. Prirodno, biće vam potrebna određena veština, ali korišćenjem ovog režima ćete vrlo brzo ovladati. Da pomenemo da ovaj režim ni u kom slučaju nije zamena za slide-show režim, već ovde imate samo kratki video koji možete razmenjivati po potrebi.

Poslednji režim koji postoji kod video editora je „StoryBoard“, koji je sličan prethodno opisaom režimu, međutim ovde imate mogućnost dodavanja slika i klipova u novi klip. Sva ostala podešavanja su nepromenjena.

Kamera

Kamera modela G810 se razlikuje od drugih 5MP jedinica na dva velika načina – kao prvo ona koristi 3x optički zum kao i 1:3.5-6.8 žižnu daljinu 4.75-14.25mm. Ona se takođe isporučuje sa ksenonskim blicem. Ipak ovaj blic nije posao odradio najbolje, što se može videti po fotografijama. Najverovatnije je da će ovaj problem biti rešen nekom novom verzijom firmware-a. Stoga ćemo za sada preskočiti ovaj deo i konstatovati da modul blica modela G810 „još nije spreman“.Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://zabava.bigforumpro.com
miljan
Napredni Pocetnik
Napredni Pocetnik


Broj poruka : 83
Reputation : 0
Points : 0
Datum upisa : 20.05.2008

PočaljiNaslov: Re: Samsung G810 - Novi glavni proizvod   Sre Maj 21, 2008 3:46 am

uf kada ga pogledas padnes u nesvjest a tek unutra...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
Samsung G810 - Novi glavni proizvod
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Zabava :: Zanimljivosti!-
Skoči na: